Werk zoals een stylist

Werk zoals een stylist

Het kiezen van de juiste (basis)kleur voelt niet lastig. Je kiest immers gewoon een kleur die jou aanspreekt. Die keuze is gebaseerd gevoel. Een intuïtieve keuze. Maar wat komt daarna? Hoe stel je de rest van je kleurenschema samen?

Zwart & wit

Allereerst even wat meer duidelijkheid over deze basiskleuren. Zwart en wit komen in elke kleurenrange voor. Hieronder zie je een range van dezelfde kleur in verschillende tonen. Elke range kleuren begint bij wit en eindigt bij zwart.


Ton-sur-ton

Het samenstellen van een ton-sur ton of ook wel monochroom kleurenschema is het makkelijkste. Dit schema is namelijk opgebouwd uit één enkele kleur, die jij mooi vindt. De andere kleuren die je kiest komen uit dezelfde kleurgroep maar hebben nét een andere tint. Wit is een toon die in elke kleurenrange voorkomt en kan dus altijd gebruikt worden als toegevoegde tint.


Mix & match

Het samenstellen van een kleurschema wordt lastiger wanneer je verschillende kleuren gaat combineren. Sommige kleuren zijn lastig te matchen omdat ze tegen elkaar zullen gaan strijden. Andere zullen elkaar complimenteren. Toch zal het resultaat van een mix en match verrassender en persoonlijker ogen.

Tip: Een kleur komt beter tot zijn recht wanneer je hem tegen wit aanhoudt. Om een juist beeld van de kleur te krijgen leg je hem altijd op een wit vel papier. Een kleur uit een waaier zal nooit de juiste weergave geven van de tint. Kleuren zijn gevoelig voor wat er in zijn omgeving gebeurd.

Tip: Leer meer over de samenstelling van kleuren. Door inzicht te ontwikkelen in hoe kleuren gemengd worden, zal het makkelijker zijn om complementaire kleuren te vinden. Kleuren die dezelfde ondertonen bevatten zullen elkaar eerder complimenteren dan kleuren met een contrasterende basis.

Behalve rood, geel en blauw zijn alle kleuren opgebouwd uit een mengsel van twee of meerdere tonen. Een voorbeeld: de kleur groen ontstaat uit de combinatie geel/blauw. Afhankelijk van de hoeveelheid geel die is meegenomen het mengsel, zal de tint meer neigen naar groen/geel of naar groen/blauw.

De samenstelling van kleuren is een heel precies werkje. Dit zie je terug in de kleurenwaaiers met unieke codes. Het gaat om milliliters verf die een kleur nét die andere tint geven.

Tip: Men is geneigd om de verfkeuze voor de wand als eerste te maken. Maar omdat deze in zoveel verschillende kleuren beschikbaar is, is het handigste als je deze toon afstemt naar aanleiding van de meubelen en stoffering. Deze zijn namelijk in veel minder kleuren beschikbaar.